Fužine

Fužine su smještene na 730m nadmorske visine i svega su pola sata vožnje udaljene od mora,što pruža ugodan spoj goranske i mediteranske klime.
Uz izrazita klimatska obilježja i prirodne ljepote kao što su jezero BajerLepenice i Potkoš te špilja Vrelo zvana Postojna u malom Fužine nude zadovoljstvo bavljenja sportom, jedrenjem ,ronjenjem, vožnju čamcima i kanuima, tenisom,a pješaci i biciklisti mogu uživati u mnogobrojnim biciklističkim stazama te uređenim šetnicama. Kao najveću i najpoznatiju turističku atrakciju Fužina treba izdvojiti tradicionalni ispraćaj Stare godine točno u podne.

Fužine su nastale u 17. stoljeću, kad je obitelj Zrinski u tome kraju počela kopati željeznu rudaču, a otuda vjerojatno i potječe ime mjesta, budući da je fužinarstvo pojam za iskop i preradbu rude.

Turistima su, pak, Fužine poznate još od kraja 19. stoljeća, točnije od 1874. godine, kad je zabilježen prvi organizirani dolazak gostiju s Hrvatskog primorja u ovo bajkovito goransko mjesto, a predaja kaže da su više od 100 godina prije toga događaja postojala odmorišta uz Karolinsku cestu, gdje su dolazili prvi putnici i tadašnji turisti.

Galerija slika - FUŽINE